Samefolkets dag

Fredag 5. februar markerte 9. klasse ved Åsly skole Samefolkets dag på forskudd.

Vi laget bidos og sirupskake, et tradisjonelt samisk festmåltid.

 

Bidos

Ingredienser til 2 porsjoner:

150- 200 g. renskåret reinsdyrkjøtt i terninger

5 dl. vann

Jevning av 1 dl. vann og 2 ss hvetemel

4 poteter, i terninger

2 gulrøtter, i terninger

1 løk, grovhakket

1 terning kjøttbuljong

1 krm pepper

(litt sukkerkulør)

 

Slik gjør du: 

1.Skjær kjøttet i biter og ha det i en kjele.

2. Lag jevning ved å riste sammen mel og vann. Hell resten av vannet og jevningen over kjøttet og kok opp under omrøring.

koke kjøtt3. La kjøttet trekke like under kokepunktet i ca. 1/2 time.

4. Skyll, rens og del opp poteter, gulrøtter og løk, og ha det i kjelen med kjøttet.

løkgulrot

 

5.Tilsett kjøttbuljong og pepper og la alt trekke videre til kjøtt og poteter er møre, ca. 20 minutter.

6. Smak  til med mer salt og pepper. Bruk eventuelt litt sukkerkulør for å få en friskere farge på sausen.

 

 

 

Samisk festbrød (Sirupskake fra Troms)

Til 4 små brød trenger du:

1/2 pk. gjærsirup

1 dl. lunken melk

1 1/2 dl lunkent vann

2 ss flytende margarin

1/2 dl mørk sirup

1/2 dl sammalt hvete, grov

ca. 6 dl. hvetemel

 

Slik gjør du:

  1. Smuldre gjæren i en bakebolle, tilsett den lunkne melken og rør ut gjæren. Tilsett lunkent vann, flytende margarin og sirup.
  2. Tilsett sammalt mel og hvetemel og elt deigen jevn og smidig. La deigen heve til dobbel størrelse.
  3. Del deigen i fire deler. Trill runde, sprekkfrie brød og legg dem på bakepapir på bakeplate. Trykk bollene flate, 1- 2 cm. tykke.
  4. Dekk med plast og la brødene heve til dobbel størrelse.
  5. Stek brødene gyllenbrune på nederste rille, 22o grader i ca. 10 minutter.
  6. Avkjøl på rist.

Vel bekomme!

bidos ferdig

Oppskriftene er hentet fra Kokebok for alle, utgitt av Helsedirektoratet.