Julestemning på skolekjøkkenet

Julebakst

På 9.trinn har vi bakt tradisjonell julebakst. Vi har bakt serinakaker, krumkaker, kokosmakroner, hvite kakemenn, smultringer, mørlefser, berlinerkranser og colakaker.

I baksten ble det brukt mye sukker, smør, fløte og hvetemel, som i gamle dager var luksusvarer, kun tatt frem til jul. Vi endte opp med søte og velsmakende julekaker. Poenget med den tradisjonelle baksten var å bringe frem julestemningen på kjøkkenet. Og det fikk vi!

God jul!


 

Krumkakerkrum

4 egg

250 g. sukker

250 g. smeltet smør

250 g. hvetemel

1/2 ts malt kardemomme

 

Slik gjør du:

  1. Du trenger et krumkakejern og eventuelt en krumkakepinne.
  2. Visp egg og sukker til eggedosis. Rør i smør, mel og kardemomme. La røren svelle i ca. 1 time.
  3. Legg en stor teskje røre på midten av det varme jernet. Stek kakene gyllengule ved svak varme.
  4. Form til kremmerhus rundt en krumkakepinne raskt mens kaken fremdeles er rykende varm. Dersom du vil forme kakene til strull (et rett rør) bruker du en pinne og ruller kaken rundt. Du kan også legge kakene over en kopp. Da får du en form som du kan fylle med krem og gjerne friske bær, eller hva du måtte ønske.
  5. Oppbevar krumkakene i tett boks.

 

Vi har hentet oppskriften fra Tine.no. Siden oppskriften vi bruke i skolens kokebok ble ikke helt vellykket.

IMG_0593

Simen og Niklas ble fornøyde med resultatet


 

Mørlefser med smørkrem

 

1 dl seterrømme

1 dl kulturmelk

3 ss sirup

1 ½ ss sukker

1 ts hornsalt

Tilsett hvetemel til en passe løs deig

 

  • Pisk sammen rømme, kulturmelk og sukker
  • Tilsett sirup og hornsalt og rør det inn
  • Tilsett litt og litt hvetemel helt til du får en passe deig (den skal ikke være for fast, men heller ikke for klissete)
  • IKKE arbeid (kna) for mye med deigen!
  • Kjevle deigen ut (mellom ½ og 1 cm tykkelse)
  • Stikk ut runde sleiver med ca 15 cm diameter (eller bruk en tallerken, og skjær runt). Vi valgte å rule ut passe store “boller”, og så kjevle de ut.
  • Stekes på varm takke på hakk nr 2, eller I en tørr stekepanne. Men pass på at lefsene ikke blir for mye stekt. De er ferdigstekt når de er brun/burgunderfarget.

Lefsene bør fryses, enten som de er eller ferdig på smurte med smørkrem

 

Smørkrem

  • Litt romtemperatert smør eller margarin
  • Sukker og kanel etter smak og behag

 

Du kan velge mellom å piske det sammen, eller å bare røre det sammen med en skje.

Så smører du det på den avkjølte lefsen og deler den opp.

IMG_0599


Colakaker uten cola

Fredag den 11. desember laget vi colakakaer, som vi koste oss med etterpå. Vi laget en deig som ble nok til fire remser på et brett, vi fikk til to brett. De ble ganske fort brune så man må passe på ganske godt. Det er lurt å skjære dem opp så fort som mulig  etter at de har blitt stekt, .

Hvis du vil ha en norsk, tradisjonell oppskrift på colakaker, som passer til både store og små, så kommer den under her:

 

200 g smør (lurt å ta den fram litt før du skal bake, så smøret blir mykt)

200 g sukker

1 stor ts sirup

2 ts vaniljesukker

1 ts natron

300 g hvetemelcoladeig

 

Fremgangsmåte:

Rør smør og sukker hvitt og luftig. Tilsett sirup. Bland i vaniljesukker, natron og hvetemel.

 

 

Rull deigen til pølser, legg dem på brett med bakepapir og klem litt oppå.

rullecola

Stek på 200 grader i ca. 10 minutter. Skjær opp i stenger mens de ennå er varme og legg de deretter over på rist til de er avkjølt før du legge de i boksen.

 

cola


Oldemors berlinerkranser

 

100 g sukker

200 g margarin

2 eggeplommer (ta vare på eggehvitene)

1 strøken ss potetmel

Ca. 300 g hvetemel

 

Til pensling:

2 sammenvispede eggehviter og perlesukker

 

  1. Rør smør og sukker hvitt og luftig (med mixmaster)
  2. Tilsett eggeplommene
  3. Bland i potetmel og hvetemel
  4. Sett deigen i kjøleskapet en stund
  5. Del deigen i små biter
  6. Trill hver bit til ei fingertykk pølse
  7. Legg dem på stekeplate og pensle med eggehvite. Dryss så over hvitt perlesukker
  8. Stekes i ca. 10 minutter ved 175*C

Hvite kakemenn- og koner

Ingredienser:IMG_0595

100 g smeltet smør

3 dl sukker

2 dl melk

1 l hvetemel

1 ts hornsalt

 

Fremgangsmåte:

 

  • Rør sammen avkjølt smør, sukker, melk og halvparten av hvetemelet blandet med hornsalt.
  • Tilsett mer mel til deigen er passe tykk. Vi erfarte at man må ha mer mel i deigen enn hva oppskriften sier.
  • Dekk deigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.
  • Kjevle ut deigen til en leiv, ca ½ cm tykk.
  • Trykk ut figurer, og stek i stekeovnen ved 175 ⁰C i ca 7 minutter. De skal ikke bli gylne.
  • La kakene avkjøles og tørke helt før de dekoreres med konditorfarge.

 

Smultringer

2 eggIMG_0598

125 g sukker

1 dl fløte

25 g smeltet smør

½ ts hornsalt

250-300 g hvetemel

 

  1. Visp egg og sukker til eggedosis
  2. Tilsett fløte og smeltet smør vekselvis med hvetemel tilsatt kardemomme og hornsalt
  3. Arbeid deigen raskt sammen til en deig
  4. Er deigen klissete – ta i litt mer mel
  5. Sett den i kjøleskapet en liten stund (10-30 minutter, alt etter hvor god tid du har)
  6. Kjevle deigen ut til ca 1cm – må ikke være for tynn!
  7. Stikk ut smultringer og legg den i den varme smulten
  8. PASS PÅ VARMEN!
  9. Kok/stek smultringene til de er lysebrune på begge sider (må snus)
  10. Legg dem over på rist
  11. Kan fryses ned og varmes opp inne i stekeovnen på 50-100 grader eller i mikrobølgeovn

 

Skjermbilde

Tips for smultbakst:

  • Bruk alltid jerngryte
  • For å sjekke om smult er passe varm; bruk skaftet på en tresleiv. Stikk det ned i smultgryta – hvis det kommer bobler opp langs skaftet er smulten klar til bruk – reduser varmen på plata!
  • Pass på at smulten ikke blir for varm – det kan lett ta fyr! Ha alltid et lokk like ved. Hvis det begynner å brenne; legg på lokket fra siden, ikke rett ovenfra. Trekk så gryta av plata.

LYKKE TIL!