Klakken eplefarm

Den 20.10.15 var hele 9. klasse ved Åsly skole på besøk hos Klakken eplefarm. Der fikk vi være med og se hvordan de presset eplene til en frisk og smakfull eplemost.

Det første som måtte gjøres i denne prosessen, var at vi måtte ha eplene i en eplekvern. Der ble de kuttet opp og klar til å helles i eplepressen.

eplekvern

Her kan dere se at Linda fra Klakken eplefarm tar eplene over i eplepressen.

til saftpressa

 Eplebitene ble presset, og ut kom en smakfull og utrolig god eplemost. Eplemosten var helt naturlig uten noe annet en ferske epler fra Klakken eplefarm.

saft

Til slutt fikk hele klassen smake på eplemosten vi lagde. Den falt i smak hos alle elever og lærere.

eplemost

Epler kan ikke bare brukes til eplemost, men man kan blant annet også lage tilslørte bondepiker:

Oppskrift hentet fra Kokebok for alle utgitt av helsedirektoratet.

 

2 porsjoner

1 ½ dl strøkavring eller lettkokte havregryn

1 ss sukker

2 ss mandler, finhakket eller ½ ts kanel (kan sløyfes)

1 ½ dl eplemos (se oppskrift nedenfor)

1 ½ dl kremfløte

Eplemos:

½ kg epler, ferdig renset

½ dl vann

½ dl sukker

1 ts vaniljesukker (kan sløyfes)

 

1 Eplemos: Fjern kjernehuset, skrell eplene og del dem i tynne skiver eller terninger. Legg dem eventuelt over i en bolle med kaldt vann tilsatt litt sitronsaft eller salt, til alt er ferdig renset. Da unngår du at eplene blir brune. Slå vekk vannet.

2 Kok eplene sammen med ½ dl nytt vann til de er møre, 10-15 minutter. Rør slik at eplene moser seg. Det kan gjerne være igjen noen småbiter.

3 Tilsett sukker og eventuelt vaniljesukker og kok opp på nytt.

4 Eplemos som ikke skal brukes i løpet av kort tid, fyller du i kartonger, glass eller plastbeger og fryser.

5 Tilslørte bondepiker: Bland strøkavring eller lettkokte havregryn, sukker og eventuelt hakkede mandler i en stekepanne. Varm opp stekepannen og brun blandingen ved svak varme. Rør godt hele tiden slik at det ikke blir brent. Tilsett eventuelt kanel hvis du ikke har brukt mandler. Avkjøl.

6 Visp kremfløten til luftig krem.

7 Legg eplemos, stekt strøkavring/havregryn og vispet krem lagvis i en bolle eller i porsjonsskåler.

tilslørte

Foto: https://recipereminiscing.wordpress.com/tilslrte-bondepiker-med-variasjoner/

 

Skrevet av Stine Marie, Maiken, Tonje og Emilie R. fra 9. klasse på Åsly skole.